Jó, ha az emberrel történnek dolgok, amikről tud írni, ha már blogol.
Például, mikor vakon kipróbálhatja, milyen lézerfénnyel vágni, vagy épp közelebbről szemügyre vehet egy 3D-s nyomtatót. Ezeket az élményeket úgy gondolom, érdemes megörökíteni valamilyen módon.

Annyi volt az alap koncepció, hogy egy tanár, aki nem sokkal a mostani nyár előtt ment nyugdíjba, egy hete megkeresett, ha már Norbi nem akart menni, hogy nekem esetleg lenne-e kedvem kipróbálni a Maker’s Red Boxnak köszönhetően a 3D-ben való nyomtatást, és a lézervágást.
Készséggel igent mondtam, így ma bepillantást nyerhettem a manapság egyre inkább elterjedt 3D nyomtatás, illetve a lézervágás rejtelmeibe.

3D nyomtatás

Láttam már 3D-s nyomtatót, de szerintem amit ma láttam, az komolyabb volt.
Bár azt nem használtuk (egy negyven éves vak srác volt még velem), viszont megnézhettünk tárgyakat, amiket 3D-s nyomtatóval készítettek. Pl. egy Dobberman kutyának a koponyája, egy oroszlán, vagy akár egy kéz.
Hihetetlen, hogy mennyire át lehet ültetni egy számunkra is megfogható tárgyba egy képet.
Jó pár oldal lenne elmagyarázni, hogy hogyan is működik ez az egész, de ahelyett, hogy én leírnám, azt javaslom, mindenki látogassa meg a szerintem Magyarországon egyedülálló Red Box spacemaker (alkotóműhelyet).

Lézervágás

Kipróbálhattuk a lézervágást, ami annyit takar, hogy egy tárgyat, pl. egy falapot lézerrel megvágunk.
Van egy külön erre specializált gép (az ismerőseim a facebookon ma már láthatták is, csak nem tudták, miről van szó, mivel nem írtam oda), de az teszi lehetővé, hogyha mondjuk egy fa lapra rajzolok valamit, akkor azt utána a lézer segítségével egy másik fa lapon megnézhessem.
Van is egy kígyóféleség, amit kaptam, csak sajnos nem vágott bele a lézer eléggé a fa lapba, ezért nem nagyon érzékelhető.
De hihetetlen, hogy egy szoftverrel lehet szabályozni egy csomó mindent (mélység, sebesség), mindezt egy számítógépen, amit aztán rákötnek a lézervágóra, ami a megadott paraméterek alapján elkészíti az általam óhajtott tárgyat.

Mivel csak ketten voltunk látássérültek, így volt idő mindenre, nyugodtan kérdezhettünk, és én szereztem is nem kevés ismeretet a fentebb említett eszközökkel kapcsolatban.

Az egész négy, ötórás program nagyon jó volt, és hiába, hogy már írtam, de mindenkinek csak ajánlani tudom.
Még oldalakon át beszélhetnék róla, csakhogy az egyáltalán nem közelíti meg a valóságot.
Egy apróság volt, ami zavart, hogy a lézervágónál, vagy épp a 3D nyomtatónál – még ha nem is tudtam kipróbálni, de szinte biztos, hogy nem volt vakos a szoftver. Na, sebaj.
Ha úgy hozza az élet, én megoldom, hogy a vakok is tudjanak 3D-be nyomtatni, vagy épp lézerrel vágni, mivel nagyon jó lehetőségeket látok benne.

Remélem, kellően felkeltettem az érdeklődésed!

Lézerrel vágtam!

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?